Sådan får du råd til at rejse mere

Ferien er for mange det frirum, hvor drømmene skal opfyldes. Og hvor man har tid og råd til at nyde god mad og godt selskab. Men har du råd til at holde den ferie, du drømmer om? Man kan selvfølgelig tage et privatlån, men der er dog også alternativer til et privatlån.

Lægger du et f.eks. et feriebudget, undgår du at stresse over økonomi og penge. Din drømmeferie vil være svær at få råd til, hvis du først begynder at spare op måneden før, så start gerne i bedre tid – og omlæg måske tilværelsen lidt i forhold til dit forbrug.

Et godt budget gør det lettere at få råd til ferien – på den måde kan du nemlig lægge lidt til side hver måned, og du risikerer ikke, at uventede udgifter slår bunden ud af din økonomi.

Lav dit feriebudget som en del af dit almindelige budget.

Hvad prioriterer du højest på ferien?

Rejser, udflugter, shopping og god mad fylder ofte i feriebudgettet. Men der er sjældent råd til alt. Derfor må du og din familie prioritere, hvad I vil have ud af ferien.

Står ferien på en dyr rejse? Skal I leje bil for at komme frem? Og vil I helst spise ude, på dyre udflugter eller noget helt tredje?

Sæt rammerne for ferien sammen med familien. Lav eventuelt en liste over, hvilke seværdigheder og goder der er vigtigst for jer på ferien. Så spiser I ikke dyrt hver aften, hvis I i virkeligheden helst vil bruge pengene på en forlystelsespark.

Sådan sparer du op til ferien

For at kunne spare mest op til ferien i det daglige budget, da kommer vi her med nogle sparetips, som tilsammen vil kunne give luft til at spare mere op til ferien.

1. Drop rygning – Hvis du ryger, så stop eller trap væsentligt ned. Hvis du f.eks. bare ryger 20 stk. om dagen, vil du kunne spare 1650 kr. om måneden (prisindeks 2021). Har du svært ved at stoppe så læs bogen ”Endelig ikke ryger” af Allen Carr.

2. Stop med at drikke / gå i byen – Stopper du med, eller trapper ned på byture eller at drikke – kan man hurtigt spare en del penge.

3. Lav mad selv – Lav gerne selv med, i stedet for at gå ud og spise. Det at lave mad sammen med et par venner og familie, er ofte hyggeligt – og det sparer man også penge på. Da det er dyrt at spise ude.

5. Spar på vanedannende drikkevarer og snacks – Drik ikke en cola om dagen, eller vanedannende chips. Hvis man bare drikker én 1,5 Liter cola, hver anden dag – og stopper med dette – kan man spare ca. 300 kr.

6. Stop med at shoppe – Køb kun det du står og mangler i forhold til at du kan få hverdagen til at fungere. Shop ikke af lyst men af nød. Kig eventuelt efter genbrug.

8. Undgå dyr transport – Har i to biler, men kan undvære den ene – så sælg den. Kan du cykle eller gå i stedet for at tage dyr transport eller bil, så gør det.

9. Skru ned for dyr underholdning / abonnementer – Drop dyrt tv eller streaming abonnementer, du kan sikkert godt undvære nogle. Drop fitness medlemskabet og træn derhjemme, løb en tur mm.

10. Spar gebyrer og høje renter – Har du i forvejen flere lån, hvor du betaler flere ydelser og gebyrer på hver især, så kan du ofte spare gebyrer og renter ved at lave et samlelån i stedet.

Tjek sidste års ferieforbrug

Hvor meget koster din ferie – realistisk set? Det er svært at vide, men din netbank kan give dig et godt pejlemærke.

I netbanken kan du nemlig se, hvor mange penge du og din familie brugte under sidste års ferie.

Lægger du feriebudget, kan du derfor spørge dig selv:

  • Hvor mange penge brugte du sidste år?
  • Hvad brugte du penge på? (spise ude, aktiviteter, transport med mere)

Usynlige ferieomkostninger – Husk disse udgifter

Ferie koster ikke bare på grund af rejser og udflugter. Der er mange usynlige udgifter, du også skal bruge penge på i forbindelse med ferien.

De usynlige udgifter til ferien kan for eksempel være:

  • Parkering og forplejning i lufthavnen
  • Pasning af kæledyr
  • Køb af kuffert, telt, pas eller andet udstyr  
  • Rejseforsikringer, afbestillingsforsikringer mm
  • Brug af telefon på ferien
  • Veksling af valuta

Dit feriebudget skal også rumme de usynlige udgifter – ellers ender ferien med at blive meget dyrere end forventet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.